miercuri, 8 iulie 2009

Incotro se indreapta miscarea ecumenica? (Partea 8)

Unitate in lucrurile importante, libertate in lucruri secundare, dar dragoste mai presus de toate. Aceasta afirmatie a lui Augustin care suna ata de logic are doua aspecte:
In primul rand se creeaza impresia ca mesajul biblic poate fi impartit in lucruri principale si secundare, in important si neimportant, in principii de baza, care sunt obligatorii pentru toti crestinii si in doctrine pe care fiecare le respecta cum vrea. O asemena atitudine duce pana la urma la urmatoarea concluzie devastatoare, care de fapt este tot mai actuala in ultimii ani: "Important este Isus, restul nu conteaza. Importanta este doar persoana Domnului Isus Cristos, nu lucrarea si invatatura Sa!!". Scopul multor actiuni "interconfesionale" este convertirea, nu indoctrinarea. Din nefericire, Alianta Evanghelica din Germania a renuntat la mai multe din principiile ei de baza pentru a justifica intr-o masura tot mai mare gandirea ecumenica. Nu se poate ca legatura vitala dintre porunca de a misiona si doctrina, evidentiata de insusi Isus, sa fie anulata prin actiuni comune a Bisericii Evanghelice Lutherane, ale Bisericii Romani-Catolice si ale Bisericilor Neoprotestante. Nu se poate sa-L numim pe Isus "o chestiune principala" si, in acelasi timp, sa consideram invataturile Scripturii despre Cina Domnului sau botez ca fiind ceva secundar. Si cu atat mai putin sa acceptam invataturile false ca fiind o traditie speciala a celeilalte biserici. Se stie foarte bine ca prin invatatura falsa a botezului copiiilor exista astazi milioane de crestini cu numele. Si nu este un lucru secundar faptul ca euharistia (adica Cina Domnului) trebuie "jertfita" din nou prin "transformarea" mistica a lui Isus pentru iertarea pacatelor- ca sa nu mai vorbim de faptul ca acest proces isi pierde imediat valabilitatea daca preotul se abate doar o singura data de la textul prescris.
Vizavi de afirmatia lui Augustin mai apare urmatoarea problema: cine va decide ce este important si ce este secundar? Si cum mai putem pune deasupra tuturor acestor lucruri dragostea? Dragi cititori, acceptam prea usor lozinci care suna bine si par spirituale, dar care, de fapt, se abat de la adevarul absolut al Evangheliei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu